Nationalekonomi - Newton vs Einstein

Nationalekonomin får ofta kritik för att bygga på oriktiga antaganden - människor kan ju inte anses vara rationella. Varför får inte fysik - vetenskapernas vetenskap - samma kritik? Mekaniken och relativitetsteorin tycks bygga på två olika helt oförenliga antaganden. Mekanikens lagar bygger på att alla verkar inom en fast "box" i förhållande till vilken allt rör sig. Inom relativitetsteorien finns ingen sådan box utan allt rör sig relativt i förhållande till något annan. Hur går det ihop? Är fysiken osann? 

Kommentarer
Postat av: Daniel

Fysiken är förstås inte sann i någon absolut mening. Man använder idéer som funkar och olika antaganden använder man i olika situationer. Antagandena fortsätter man använda när det visar sig att de fysiska förutsägelserna funkar superbra.



Nationalekonomin är förstås en helt annan värld. Men om det verkligen är så att man antar att människor är rationella så tycker jag själv att det låter vansinnigt. Varför måste man göra ett sådant antagande? Och funkar det antagandet?



Frågan är vad det betyder att vara rationell? Det vet ju inte en nationalekonom. Inte heller en filosof.

2010-04-08 @ 12:27:57
Postat av: Coliwan

Precis men det är lite min poäng. Det är precis det som är min poäng att antagandena behöver inte, och kommer nog inte att kunna bli helt sanna, vad som är avgörande är om förutsägelserna funkar.

2010-04-08 @ 20:57:21
URL: http://coliwan.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0